Himes Néptáncegyüttes Egyesület

Balmazújváros



A csoport első ízben 1996. szeptemberében egy szüreti bál alkalmával táncolt együtt. Ekkor fogalmazódott meg bennünk, hogy hozzunk létre Balmazújvároson egy néptáncegyüttest, amit a helyi kulturális szervezetek is örömmel fogadtak. Művészeti vezetőnknek Sefkovics Attila néptánc-oktatót kértük fel.

 



Célunk, hogy a magyar és a Közép-Kelet Európai paraszti hagyományokat komplex módon ismerjük és őrizzük meg, és ezt színpadra rendezett formában közönség előtt be is mutassuk. Az egyesület kiemelt területe a néptánc, de mellette más művészeti ágak is hangsúlyozottan kerülnek előtérbe, így a néptánchoz szorosan kapcsolódó népdal, népzene, népviselet és népszokások.

A táncos kifejezési formák megtanítása és előadása mellett az egyesület arra is törekszik, hogy az improvizálás képességének fejlesztésével a hagyományos táncos anyanyelv elemeit mai tánckultúránk részévé tegyük, hogy a magyarság ezen kiemelkedő öröksége ne csupán színpadon létezzen.

A tagság számára fontos szülővárosuk, Balmazújváros tradicionális értékeinek megőrzése, a népi kultúra ápolása, a helyi hagyományok felelevenítése és szélesebb közönséggel történő megismertetése.

Az együttes életében meghatározó jelentőségű volt az a mintegy egy éves időszak, amikor a művészeti tevékenységet Juhász Gyula irányította. Ekkor került sor az utánpótlás-csoport megalakítására, amely nélkülözhetetlen a Himes Néptáncegyüttes életében. A néphagyományok rejtelmeibe a 6-12 éves korú gyermekeket Haas-Brandtné Juhász Szilvia és Haas-Brandt Gyula vezeti be.

 

 

 

 

Jelenleg Jeremiás Lajos a művészeti vezető, aki a néptáncoktatás mellett elkészíti és betanítja a koreográfiákat. Folyamatosan frissíti az együttes repertoárját, a tánckultúra mellett kiemelt figyelmet fordít az egyes dialektusok alapelemeinek autentikus elsajátítására, a különböző tájegységek hagyomány- és szokásvilágának megismertetésére.

 

Művészeti vezetők:

1996. - 1999. Sefkovics Attila

1999. - 2001.    Juhász Gyula

2001. -          Jeremiás Lajos.

 

 

A Hímes Néptáncegyüttes Egyesület elérhetőségei:

Cím: 4060 Balmazújváros, Debreceni u. 4/a.
Mobil: 06 (20) 230 - 5113
E-mail: himes@freemail.hu