H-4060 Balmazújváros, Kodály Zoltán u. 1.
Tel/Fax: 06-52-377-218

A PUSZTADROG Kft. 1992-ben kezdte meg tevékenységét. A céget családi vállalkozásként Jókai István és felesége hozta létre. A vállalkozás szakmai és gazdasági működését a tulajdonos - ügyvezető, Jókai István irányítja.

A kft. gyógy- és fűszernövények (csipkebogyó, bodzavirág és -bogyó, kamillavirág, gyermekláncfű stb.) feldolgozásával foglalkozik.

Jókai István nagyszülei és szülei révén már gyermekkorában megismerhette a gyógynövények világát. Ez volt az egyik legfőbb oka annak, hogy hozzákezdett ehhez a nem egészen szokványos tevékenységhez, a gyógynövények gyűjtéséhez és feldolgozásához.

A másik ok, ami Jókai Istvánt inspirálta, az a lakókörnyezetének szép és gazdag növényvilága, ahol még ma is szabadon tenyészhet sok-sok gyógyító fű.

A PUSZTADROG Kft. termelésének alapja a Hortobágy természetes növényvilága.

Balmazújvároson és a környező településeken is, már évek óta sokan foglalkoznak a gyógyfüvek gyűjtésével. A vadon termő növények egy része nagy telepeken, más része elszórtan található meg. Éppen ezért, a begyűjtésük sok munkát igényel. A PUSZTADROG Kft. saját maga és több szerződéses felvásárló segítségével gyűjti be a különböző növényeket. A kft. a felvásárlást nem csak Hajdú-Bihar megyében végzi, hanem még további öt megyében is.

A PUSZTADROG Kft. által előállított termékeket elsősorban külföldi cégek (német, amerikai, angol, holland) vásárolják. Így a termékek minőségét illetően mindig nagyon magasak az elvárások. Különösen azért, mert a PUSZTADROG által gyógynövényből készített termékek, bioterméknek minősülnek. Ilyen minőségükben nem csak a magyar, hanem a nemzetközi szabványok által támasztott követelményeknek is megfelelnek.

A társaság, a tevékenységének megkezdése óta - a piaci/értékesítési lehetőségek bővülését követve - folyamatosan bővíti termelő kapacitását. Ennek a munkának egyik kiemelkedő állomása volt az 1994-ben üzembe állított gyógynövény vágó/válogató gép. Ez a beruházás elsősorban a termelékenység javításában és az előállított termékek minőségi színvonalának és mindenekelőtt feldolgozottsági fokának emelésében játszott kiemelkedő szerepet.

Mivel a társaság folyamatosan tudta növelni kapacitását és piacait, lassanként kinőtte első telephelyét. A PUSZTADROG Kft. 1997-ben megvásárolt egy ingatlant és itt egy új gyógynövény-feldolgozó kisüzem építésébe kezdett. Az új üzem építésével a termelő kapacitását kívánta bővíteni. Az új feldolgozó üzem épülete 1998. tavaszán már fogadóképes állapotban várta az új szezont. A beruházás eredményeként felépült kétszintes, 182 m2 alapterületű összesen 364 m2 hasznosítható területű üzemépület rendeltetése: • földszint: feldolgozó üzem, szárító, szociális helyiségek, iroda
 • tetőtér: raktár.


 • Ezzel a közel 30 MFt-os beruházással a PUSZTADROG Kft. megteremtette a további fejlődés tárgyi feltételeinek egyik részét.

  Az új telephelyen már új technológia telepítésére is meg van a hely. Az új szárítókamra üzembe állítása lényegesen megnövelte a szárító kapacitását, ill. töredékére csökkentette az energia költségeket.

  Az értékesítési lehetőségeket jelentősen növeli, hogy az előállított termékek többsége bioterméknek minősül. Ezt a minősítést a cég termékei már külföldön is megkapták. Így például Németországban, az USA-ban, Angliában stb.

  A PUSZTADROG Kft., bár jelenlegi tevékenységét eredményesnek és sikeresnek minősíthetjük, folyamatosan keres új piaci lehetőségeket, fejleszti termelési eszközeit. Ennek jegyében a társaságnak két kiemelkedő célkitűzése van közép- és hosszútávon. Az egyik az előállított termékek feldolgozottsági fokának növelése, a másik a közvetlen export piacok szerzése.

  Első lépésként a társaság egy kisebb beruházást hajtott végre még 1998-ban. Ez a beruházás egy kozmetikum gyártó berendezés vásárlását jelentette, amellyel elsősorban gyógynövény hatóanyagú készítményeket lehet majd előállítani és saját márknév alatt piacra dobni. Ezzel a berendezéssel a saját termékek előállítása mellett bérmunkában történő gyártásra is lehetőség nyílik. A következő évre is elkészült már a cég beruházási terve, melynek a legfontosabb eleme egy teafilterezőgép vásárlása. Ezzel a géppel mind belföldön, mind külföldön új és magas feldolgozottságú termékekkel lehetne megjelenni a piacon.

  A PUSZTADROG Kft. az elmúlt években magyar kereskedő cégek közreműködésével értékesítette termékeit a nemzetközi piacokon. Közülük a legnagyobb forgalmat 1997-ben és 1998-ban is a Medi-Plant Kft-vel érte el a PUSZTADROG Kft.

  A közvetlen exporttal a társaság azt szeretné elérni, hogy gyorsabban juthasson közvetlen piaci információkhoz, ill. az új termékeinek minél nagyobb piacot teremtsen.