Vonalkódok
közgyűjtemények számára

Az automatizálásba bekapcsolódó önkormányzati könyvtárak egyik célja a dokumentumok gépi renszer útján történő kölcsönzése. Sajnos az alkalmazott rendszerek nem minden esetben tartalmaznak olyan hasznos segédtetet, amivel a gépi kölcsönzéshez feltétlenül szükséges azonosító jelzetek, a vonalkódok kitelezhetők volnának.
Ebből az elgondolásból készítettünk egy WinWord makrót, ami EAN-8 és EAN-13 típusú vonalkódokat készítő segédlet.

Képek és letöltések


Letöltés

Olvasójegy

Gyakran előfordul, hogy a könyvtártagok elvesztik olvasójegyüket. Pedig kölcsönzésnél mindenképpen szükség van rá. Különösen igaz ez a gépesített rendszerek esetében, ugyanis a számítógép az olvasójegyen elhelyezett törzsszám bináris kódja (vonalkód) nélkül nem tudja azonosítani a tagot.

Néhány könyvtári rendszer dinamikusan támogatja új olvasójegy készítését, amely tartalmában megegyezik az olvasó által elhagyott eredetivel. Sajnos a rendszerek többségébe ezt egyáltalán nem tudja.

A következő online utility segítségével tetszőleges tartalommal készíthetünk EAN-8 és EAN-13 vonalkódos olvasójegyet és utánna nyomtathatjuk. Használatához szükséges telepíteni az EANFAT true type fontkészletet.

Olvasójegy


EANFAT.TTF