Kishortobágyi Csárda

 

A Hortobágy gyöngyszeme

 

 

  Nyári program:

 

Az Alföldi rónaságon kígyózik végig a Hortobágy folyó és a partján található a Hortobágyi Nemzeti Park kiemelten védett területén, az idén 259 éves műemlék csárda. Fekvése kitűnő.

 

Megközelítése:

 

Budapest és Eger felől érkező vendégek a 33-as úton Fűzesabonyon keresztül Tiszafüredet elhagyva közvetlenül a Patkós Csárdánál balra fordulva, Egyek felé folytassák útjukat. Tiszacsege központjába érve az áruháznál jobbra fordulva a Balmazújvárost jelző tábla irányába haladjanak, így végig a Hortobágyi Nemzeti Park területén utazhatnak. Balmazújváros felé haladva. Debrecen 33 km-re található. A 28 km-re levő Hajdúszoboszló felé jelzőtábla irányában haladva ismét elérkezhetnek a 33-as főútra, amely kereszteződésétől egyenesen Szoboszló irányába a 4-es főútra érhetnek. Balra haladva Debrecenbe, és jobbra fordulva ismét a Kilenclyukú-hídon és Hortobágyon keresztül Fűzesabony felé vehetik útjukat. A közeli Tiszacsegén a Tiszán hajózási lehetőség is van. A környéken minden helyiségben termálfürdő található, így Tiszacsegén, Balmazújvároson, Hajdúszoboszlón, Debrecenben is. A 35-ös útról Miskolc felől Tiszaújvároson keresztül Polgár után közvetlenül jobbra fordulva a Tiszafüred és Tiszacsege jelzőtáblát követve, Újszentmargita után Balmazújváros irányában érhető el. Tehát bármelyik városból könnyen megközelíthető a Kishortobágyi Csárda.

 

Szolgáltatásaink:

 

A csárdában cigányzene és gyertyafény mellett ételkülönlegességek és ételspecialitások várják vendégeinket. Eredetiségében megtekinthető a régi szabadkémény. Szabadtéri sütés-főzés a nyári idényben, camping és sétány található itt. A csárda belső helyiségeiben 80 vendéget tudunk egyszerre fogadni, a különteremben 45 főt tudunk vendégül látni. A kerthelységben 120 vendéget tudunk kiszolgálni egyszerre. Lovaglási, szekerezési, kerékpározási, horgászati, csónakázási, vadászati lehetőség van. Egyelőre csak két szobával rendelkezünk, de 12 km-re Balmazújvároson 20 főt elszállásoló panzió van. A csoportosan érkező vendégeink számára mindenféle kérés és óhaj megoldható. Szabadtéri fogadást is vállalunk. Idén három menüt ajánlunk, amit már megrendelhetnek. A menü tartalmaz egy pohár barackpálinkát, amit meleg pogácsával kínálunk a megérkezéskor. Étkezés után 2*2 dl minőségi bor, kávé, ásványvíz vár a vendégekre. A kávé és a víz a mi ajándékunk 30 fő fölött.

 

I. menü

Bográcsgulyás szabadban főzve zöld kerámia bográcsban marhahússal, 2 db túrósbéles

A menü itallal: 1300,- Ft

Pusztaprogrammal: 2300,- Ft

II. menü

Hortobágyi húsos palacsinta, Alföldi orjaleves házi tészta, Csikós sertéstokány, galuska

A menü itallal: 1800,- Ft

Pusztaprogrammal: 2800,- Ft

III. menü

Primőr salátatál sajttal, betyáros gombaleves /zöld kerámia bográcsban/

Juhászbojtár kedvence, kapros juhtúrós sztrapacska /vörösborban párolt, pácolt bélszín barna mártással, szedres palacsinta/

A menü itallal: 2200,- Ft

Pusztaprogrammal: 3200,- Ft

 

A műsor a következő:

A megérkezés után aperitif, pogácsa, majd egy órás szekerezés a pusztán, a hortobágyi fauna- flóra madármúzeum megnézése. Mangalica állomány, rackanyáj, szürkemarha gulya megtekintése után a csárda melletti gémeskútnál csikósbemutató, lovaglási lehetőség. Azután ebéd vagy vacsora. Van hosszabb útra is lehetőség, de ez kimondottan vacsorához javasolt, és a szekerezés dupla tarifával értendő. A szűz szürkemarha csorda megtekintése is lehetséges. Az út három órát vesz igénybe, és a pusztai látnivaló emlékezetes naplementével fejeződik be. Amennyiben folklórműsort vesznek igénybe, úgy lóháton huszár egyenruhában két mezítlábas szolgával jelenítjük meg János vitéz emlékét. A csárdánál két szolgáló mellett Iluska várja a vitézt. Operettek, magyarnóták és cigánydalok csendülnek fel a hortobágyi pusztán a félhomályban, tábortűz és gyertyafény mellett a kerthelységben, cigányzenekar kíséretében. A műsor egy órás és 30000.- Ft-ba kerül.

 

Folklórműsor, cigányzene, csikósbemutató.

Április 4-től, minden szombaton este 20 órától!

 

Indulás:

Thermál Camping

18.00

 

Fürdő parkoló elől

18.20

 

19.30

Érkezés autóbusszal a Kishortobágyi Csárdához, amely 258 éves és a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a Hortobágy folyó partján áll. Érkezés után aperitif fogyasztás. / a ház barackpálinkája/

 

20.00

Csikósbemutató, a betyárok rég elfeledett lovasjátékait mutatjuk be a gémeskútnál.

 

20.30

János Vitéz – Vitéz János /Folklórműsor/, amely a Kukorica János juhászlegény életútját ismerteti meg operettek, magyarnóták, népdalok és cigánydalok formájában. A táncos lányok és fiúk eredeti népi öltözékben magyar táncokat, verbunkosokat és cigánytáncokat mutatnak be. Össztánc a vendégek részvételével.

Vacsora:

Hortobágyi bográcsgulyás marhahússal, bográcsban főzve szabadon, 2 db mazsolás túrós palacsinta csárdásné módra.

 

22.00

Ősi pásztorétel kóstoló: Slambuckóstoló

Népzene a kerthelységben

 

23.00

Indulás vissza a szálláshelyre, búcsúzáskor ajándék